Hetzelfde geldt voor de doorstroming van het verkeer op en rond deze belangrijke Brabantse verkeersader tussen ’s-Hertogenbosch en Tilburg. De betrokken partijen zullen na een grondige analyse van de uitspraak in het eerste kwartaal van 2023 de nieuwe situatie bespreken en verschillende opties en scenario’s bezien.
De uitspraak heeft gevolgen voor de planning, uitvoering en financiën van het project. Het heeft daarnaast impact op andere projecten in de regio. Omwonenden blijven door de uitspraak langer in onzekerheid over wat er in de omgeving van de N65 gaat gebeuren en wanneer. Wethouder Mark du Maine van Vught en gedeputeerde Suzanne Otters-Bruijnen van de provincie Noord-Brabant hebben kort overleg gehad om de eerste gedachten over de uitspraak en het vervolgtraject met elkaar te wisselen.
Wethouder Du Maine: “Laten we er geen doekjes om winden: deze uitspraak is een enorme tegenvaller. Alle inzet van de afgelopen jaren lijkt voor niets geweest. Het gevolg kan zijn dat er lange tijd niets zal veranderen aan de rijksweg en zijn omgeving. Sterker nog: de kans is groot dat de situatie verslechtert. De drukte en overlast zullen toenemen, de kruisingen bieden geen veiliger oversteek en verkeerslichten blijven voor opstoppingen zorgen. Bovendien moeten we nu aanmerkelijk hogere geluidschermen langs de weg plaatsen om aan de normen te voldoen, wat de barrièrewerking verder versterkt. Ook voor de omwonenden van de N65 in Vught en Helvoirt is het dan ook belangrijk snel duidelijkheid te hebben over de gevolgen."
Gedeputeerde Otters deelt het gevoel van teleurstelling. “Dit is een bittere pil. Het heeft grote gevolgen voor het N65-project en de omwonenden in Vught en Helvoirt. Zo kan de situatie op korte termijn niet verbeterd worden en de vertraging betekent dat er straks minder kan voor hetzelfde geld. De voortdurende stikstofontwikkelingen maken het vervolgtraject niet minder complex. We moeten in het nieuwe jaar snel met elkaar om tafel om realistische opties te bespreken.”